مهاجرت به کشور آلمان در میان شهروندان خارجی در سراسر جهان و از جمله در میان ایرانیان متقاضیان بسیاری داشته و مزایا و محاسن فراوان آن سالانه افراد بسیاری را به اقدام برای مهاجرت به این کشور جلب مینماید. ارزش بالای پاسپورت این کشور، حقوق و دستمزد بالای مشاغل، تنوع فرهنگی و نژادی، سیستم پزشکی پیشرفته و موقعیت جغرافیایی منحصر به فرد، این کشور را مقصد شمار کثیری از مهاجرین از اقصی نقاط جهان ساخته است. در این مقاله به شما راههای مهاجرت به آلمان را بهطور خلاصه معرفی مینماییم.
راههای مهاجرت به آلمان
مهاجرت تحصیلی
شما میتوانید با دریافت یک ویزای دانشجویی و ثبت نام در یکی از دانشگاهها و یا مدارس فنی و حرفهای در آلمان، به این کشور مهاجرت نموده و پس از اتمام دورهی تحصیل، شغلی متناسب با حرفه یا شاخهی نظری خود بیابید و بدین ترتیب اقامت این کشور را کسب نمایید. البته لازم به ذکر است که تحصیل در مقاطع تحصیلی بالاتر در کشور آلمان از هزینهی کمتری برخوردار بوده و در بسیاری از موارد بهجز هزینهی کمی برای هر نیمسال تحصیلی، کاملاً رایگان است. همچنین در این مقاطع، تحصیل به زبان انگلیسی نیز امکانپذیر خواهد بود.
برای دریافت ویزای تحصیلی کشور آلمان، بایستی از یکی از دانشگاهها یا مؤسسات آموزشی در این کشور پذیرش رسمی دریافت نموده و علاوه بر آن برخورداری خود از تمکن مالی (به شکل بورسیه از مؤسسات شناخته شده در کشور آلمان و یا اشکال دیگر) را برای سفارت آلمان به اثبات رسانید. پس از ورود به آلمان، جواز اقامت تحصیلی برای متقاضی صادر میگردد.

مهاجرت کاری
برای دریافت ویزای کاری کشور آلمان، نیاز به دعوتنامهی رسمی از سوی کارفرمای مورد نظر در این کشور و همچنین تأیید مدارک یا سوابق کاری پیشین خود دارید. پس از دریافت ویزا و مهاجرت به کشور آلمان بهعنوان فرد شاغل، میتوانید به اخذ جواز اقامت در این کشور یا همان بلوکارت اقدام نمایید. بلوکارت به شما امکان اقامت چهار ساله در آلمان و نیز اقامت دوازده ماهه در سایر کشورهای اتحادیهی اروپا (بهغیر از آلمان) را میدهد. دریافت بلوکارت مستلزم برخورداری از مدارکی چون مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد یا مدرک تخصصی معادل آن، مدرک اثبات تحصیلات عالی و ضمانت شغلی بوده و نیازی به یادگیری زبان آلمانی نیز ندارد.
مهاجرت بهعنوان دانشمند، پزشک و یا هنرمند
یکی دیگر از راههای مهاجرت به آلمان و دریافت ویزای این کشور، از طریق داشتن مهارت و تخصص در برخی رشتههای خاص، چون پزشکی، انواع رشتههای هنری و یا از طریق انجام پروژههای تحقیقاتی بهعنوان دانشمند یا محقق امکانپذیر خواهد بود. این روش نیازمند تأیید مدارک مبتنی بر صلاحیت حرفهای، دعوتنامه یا قرارداد شغلی و در خصوص تحصیل پزشکی، برخورداری از مدرک زبان آلمانی، حداقل در سطح B2 خواهد بود.
مهاجرت تجاری به آلمان
دریافت ویزای تجاری از کشور آلمان به دو صورت کارآفرینی و نیز از طریق کسب و کارهای خصوصی و بهعنوان فریلنسر امکانپذیر است. این کسب و کارها شامل خدمات مشاوره، آموزش، ترجمه، نویسندگی، روانشناسی، مشاورهی تغذیه، وکالت، دندانپزشکی و برخی مشاغل دیگر میگردد و از قوانین سخت مالیاتی مربوط به کارآفرینی مستثنی است. متقاضیان بایستی مدارک مربوط به صلاحیت حرفهای و پروژهی شغلی مدنظر خود را ارائه نموده و آن را به تأیید سفارت آلمان برسانند. پس از ورود به کشور آلمان، این افراد میتوانند برای دریافت جواز اقامت اقدام نمایند.
مهاجرت از طریق ازدواج
این روش، سادهترین راه مهاجرت به آلمان بوده که نیازی به یادگیری زبان آلمانی، داشتن مدرک تحصیلی و یا سابقهی حرفهای ندارد. برای مهاجرت از طریق ازدواج، بایستی برای دریافت یک ویزای مخصوص پیوست به نامزد خود در آلمان، اقدام نمایید. این ویزا به شما امکان ورود به کشور آلمان و ازدواج با یک شهروند دائم این کشور را میدهد. پس از سه سال ازدواج نیز میتوانید اقامت دائم کشور آلمان را دریافت نمایید. البته در این روش موانع قانونی و بوروکراتیک بسیاری نیز برای جلوگیری از جعل مدارک ازدواج و فریبکاری تعبیه شده است.

ویزای پیوست به اعضای خانواده در آلمان
بیشک یکی از مطلوبترین راههای مهاجرت به آلمان برای بسیاری از افراد، مهاجرت به همراه سایر اعضای خانواده است. بستگان نزدیک یک شهروند آلمانی و یا فردی که اقامت کشور آلمان را داراست، میتوانند با دریافت ویزای پیوست به آلمان مهاجرت نمایند. این بستگان شامل همسر، کودکان زیر سن قانونی و یا والدین این کودکان میگردد. لازمهی دریافت چنین ویزایی، اثبات نسبت خانوادگی با فرد مقیم در آلمان از طریق مدارک شناسایی معتبر خواهد بود.
اعضای خانواده همچنین میتوانند همگی برای دریافت ویزا به همراه متقاضی اصلی در سفارت آلمان حضور یابند. در برخی موارد، همهی افراد خانواده که قصد مهاجرت به کشور آلمان را دارند، باید در آزمون تسلط به زبان آلمانی شرکت نمایند. پس از ورود به آلمان، این بستگان جواز اقامت در این کشور را دریافت میدارند.
پناهندگی در کشور آلمان
افرادی که امکان ماندن و زندگی در کشور خود را نداشته نباشند (مثلاً به دلیل جنگ و یا بحرانهای دیگر) میتوانند به کشور آلمان پناهنده شوند. افراد با هر نوع ویزایی (از جمله ویزای مسافرتی) میتوانند وارد کشور آلمان شده و در آنجا با مراجعه به مرکز پذیرش پناهندگان، درخواست پناهندگی نمایند. درصورتی که افراد بهطور غیرقانونی وارد این کشور شده باشند، در طی مدت زمان انجام مراحل اداری، در کمپهایی با امکانات بهداشتی، تغذیهای، لباس و خدمات پزشکی رایگان نگهداری میشوند.
اخذ شهروندی آلمان
بهمنظور دریافت پاسپورت آلمانی و برخورداری از امکانات بسیار آن از قبیل امکان ورود بدون نیاز به ویزا به اکثر کشورهای دنیا، بایستی برای اخذ شهروندی کشور آلمان اقدام نمایید. شایان ذکر است که با توجه به آنکه جواز اقامت، اقامت دائم و بلوکارت نیز امکان کار و برخورداری از امکانات اجتماعی برابر را برای افراد مهاجر فراهم میآورد، اخذ شهروندی کشور آلمان لزوماً در همهی موارد و برای تمامی مهاجرین ضرورتی ندارد.
یک نکته در مورد راههای مهاجرت به آلمان
چنانکه مشاهده نمودید، راههای مهاجرت به آلمان متعدد و متنوع بوده و بسته به شرایط تحصیلی و شغلی، شما میتوانید مناسبترین راه برای خود را انتخاب نمایید. اخذ هریک از ویزاهای معرفیشده در این مقاله نیازمند ارائهی مدارکی (از قبیل مدارک شناسایی، ترجمهی مدارک تحصیلی و شغلی و…) میباشد که در سایت رسمی سفارت آلمان در ایران لیست شده است.
اگر قصد تحصیل پزشکی در آلمان را دارید، می توانید مطلب مرتبط را هم بخوانید. برای اطلاعات بیشتر در خصوص راههای مهاجرت به آلمان هم این نوشته را از سایت ویزای آلمان ببینید.